Oranje Kruis richtlijn 2011


In 1994 werd de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet (ARBO-wet) van kracht waarin ook de opzet van de bedrijfshulpverlening werd geregeld. In antwoord hierop heeft Het Oranje Kruis de cursus Kernvaardigheden Eerste Hulp ontwikkeld. De cursus omvat de meest noodzakelijke hulp die kan en moet worden verleend als men wordt geconfronteerd met een ongeval of een plotseling optredende ziekte en komt hiermee tegemoet aan de eisen gesteld in de wet (artikel 15, lid 3 "het verlenen van eerste hulp" van de Arbo-wet 1998).
  
HEKA verbanddoos BHV-basis (Oranje Kruis 2011)Met de invoering van de Arbowet zijn ook de tot dan toe gehanteerde publicatiebladen P-1 en P-2, welke de inhoud en richtlijnen van de "Verbanddoos A" en de "Verbanddoos B" regelde, komen te vervallen. 
Om tegemoet te komen aan de vraag vanuit het bedrijfsleven naar de inhoud en samenstelling van een goede, op de werksituatie toegesneden "Basis-Bedrijfsverbanddoos" heeft Het Oranje Kruis een nieuwe richtlijn uitgebracht die voldoet aan het gestelde in de huidige Arbo-wetgeving.
  
Het Oranje Kruis stelt zich op het standpunt dat verbanddozen moeten zijn samengesteld op basis van kwaliteit, doeltreffendheid, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Hoewel er in elk bedrijf altijd één of meer opgeleide bedrijfshulpverlener(s) aanwezig moeten zijn moeten ook mensen die geen specifieke EHBO kennis hebben de verbanddoos kunnen gebruiken voor het verzorgen van kleine verwondingen.

De gespecificeerde samenstelling omvat een minimaal vereiste inhoud. Afhankelijk van de specifieke bedrijfssituatie is deze aan te vullen met meer en/of andere producten.

Enkele uitgangspunten daarbij zijn:
 • de bedrijfsverbandset BHV is gebaseerd op een zogenaamde "werkunit". Een bedrijf kan afhankelijk van grootte en samenstelling uit één of meerdere units bestaan.

een werkunit heeft als criteria:
 • een duidelijk afgebakend risicoprofiel (kantoor en werkplaats zijn dus 2 units);
 • de verbandset moet binnen handbereik zijn (binnen een halve minuut beschikbaar);
 • indien sprake van een trommel: de bedrijfsverbandset BHV moet duidelijk zichtbaar op ooghoogte in een wandklem aan de muur bevestigd zijn, dan wel middels signalering snel te vinden zijn;
 • de bedrijfsverbandset BHV moet voldoende ruimte bieden om enkele noodzakelijke aanvullingen te kunnen herbergen;
 • de bedrijfsverbandset BHV dient regelmatig gecontroleerd te worden. Bij voorkeur ieder half jaar, maar vaker wanneer de risicofactoren in het bedrijf dat vereisen. Het verdient aanbeveling hiervoor een vaste persoon aan te wijzen. De trommel dient in ieder geval na gebruik gecontroleerd te worden en ontbrekende middelen aangevuld.
 • Ruim assortimentRuim assortiment
  uit voorraad leverbaar
 • Snelle leveringSnelle levering
  voor 16:00 besteld
  morgen in huis
 • Gratis verzendingGratis verzending
  vanaf 250,00 excl. btw
 • Verbanddoos adviesVerbanddoos advies
  wij helpen u daarbij
 • Gratis downloadGratis download
  van de controle lijsten
 • Heeft u vragen?Heeft u vragen?
  bel +31 88 730 5800

  Werkdagen 08:30 - 17:00
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en updates!

Navigatie